Snowboard bazar

Snowboard viazanie

Nasledujúci text popisuje základné rozdelenie typov viazanie na snowboard ako je mäkké viazanie, tvrdé viazanie na snowboard. Ďalej rozdelenie mäkkých viazanie na snowboard na klasická viazanie s račňami alebo rýchloupínacie viazanie typu Flow alebo Fastec. Ak viazanie na snowboard už máte, tu nájdete návod ako namontovať mäkké viazanie na snowboard. Ďalej tu nájdete rôzne rady, napr ako zistiť, ktorú nohou vpred jazdiť.

 

Mäkké snowboard viazanie

Mäkké viazanie na snowboard je definitívne najobľúbenejšie viazanie na snowboard. K viazanie je potreba mäkká topánka na snowboard, ktorá je upevnená k snowboardu pomocou dvoch popruhov strapov, ktoré sú utiahnuté račňami. Jeden popruh púta topánku v prednej časti nohy nad prsty. Druhý popruh vedie cez členok oblasti. Hoci úplne najpopulárnejšie sú dvoch strapová viazanie na snowboard, sú vyrábané aj troch strapová alebo viazanie na snowboard s jedným veľkým strap, ako napr viazanie na snowboard Flow, ktoré má však iné výhody než len dokonalejšie obopnutie topánky. Viazanie na snowboard typu flow má výhodu rýchleho nastupovanie pomocou odklopení pätky viazania. Podobne funguje aj viazanie typu fastec. Táto viazanie na snowboard prežívajú v dnešnej dobe obrovský boom. Kto si raz kúpi viazanie na snowboard typu fastec alebo flow, už nechce iné. Pri kúpe viazanie na snowboard je potrebné sa presvedčiť, či do neho správne pasujú topánky na snowboard a tiež či rozsah vami zvoleného viazanie vyhovuje danej veľkosti topánok. Z daných dôvodov je vhodné zvoliť rovnakú značku topánok i viazania na snowboard, čím sa zvýši pravdepodobnosť, že pre vás bude jazda na doske príjemnejšie a bezpečnejšie. Drvivá väčšina mäkkých topánok na snowboard je s ľubovoľným mäkkým viazaním kompatibilné. Je potrebné riešiť predovšetkým veľkosť topánky a viazanie na snowboard. Ďalším dôležitým krokom je správne nastaviť viazanie, teda mať správnu nohu vpredu, nastvit dobre uhly, rozteč i polohu.

Ak kupujete starší viazanie na snowboard, tak si najskôr skúste do viazania vsunúť topánky na snowboard. Tým zistíte, ako topánky do viazania padnú. Samotným zapnutím a rozopnutím možno tiež poznať samotnú funkčnosť praciek. Zamerajte sa hlavne na strapy, na ktorých sa môžu časom a opotrebovaním objaviť drobné trhlinky, ktoré môžu viesť až k úplnému prasknutiu a zničenie. Tieto thlinky sa však môžu vyskytnúť aj na iných miestach viazanie na snowboard. Zásadné je tiež to, že snowboard a jeho systém insertov musí zodpovedať systému viazania. 95% viazanie na trhu je však mäkké, teda malo by byť kompatibilné. Kvalitné viazanie nájdete napr na tu.
Ak si chcete zakúpiť nové viazanie, odporúčame kvalitný snowboard shop.

 

Viazanie na snowboard Flow

Originálny systém viazania, ktorý spája pohodlie step in viazanie, teda rýchlosť upevnenie, s rovnakou úrovňou upevnenie a kontroly ako ponúka strap technológie viazanie na snowboard. Do viazania flow sa vstupuje odklopením päty viazania a následnom priklopené a zaistenia. Tento systém upevňovanie topánky ku snowboardu je veľmi rýchly. Tesnosť upevnenie je regulované utiahnutím popruhu, ktorý pokrýva celú topánku. Toto nastavenie sa vykonáva len raz. Flow viazanie je kompatibilné s klasickými mäkkými topánkami na snowboard. Nepotrebuje teda špeciálne topánky. Systém viazanie na snowboard so zadným vstupom je veľmi pohodlný a osvedčený. Podobne funguje aj viazanie typu fastec. Táto viazanie na snowboard prežívajú v dnešnej dobe obrovský boom. Kto si raz kúpi viazanie na snowboard typu fastec alebo flow, už nechce iné. S podobným systémom vstúpili na trh neskôr aj iné firmy, ale Flow a Fastec, resp. slovenských značka SP zostáva stále v čele. Mäkké flow viazanie na snowboard vyvinula firma Flow, ktorá sa špecializuje na vybavenie a oblečenie na snowboard. Toto viazanie na snowboard je podobné mäkkému freestyle typu viazanie na snowboard. Odlišnosť spočíva v odklopné päte viazanie na snowboard, vďaka ktorej sa topánka na snowboard vkladá do viazania na snowboard zozadu. Tento typ viazania na snowboard je spredu vybavený širokým polstrovaným pásom, ktorý obopína topánku na snowboard. Nasadenie snowboardových topánok do flow viazanie na snowboard je oveľa rýchlejšia ako u klasického typu viazanie na snowboard. To mu ale v žiadnom prípade neuberá na kvalite. Naopak, ešte ušetríte čas pri zdĺhavom nastavení klasického viazanie na snowboard hneď po jeho kúpe. Výhody mäkkého flow viazanie na snowboard sú nasledujúce. Rýchle obúvanie topánky na snowboard, pohodlné obúvanie topánky na snowboard, nemusíte si pri obúvanie sadať.

 

Tvrdé viazanie na snowboard

Tvrdé viazanie na snowboard sa vyznačuje tým, že topánka na snowboard je v tvrdom viazanie na snowboard upevnená v kovovej spone (obroučce) a v miestach špičky uchytená prackou. Doskové viazanie na snowboard sa kombinuje len s tvrdými topánkami na snowboard. Spojenie je veľmi pevné. Preto je prenášanie váhy na snowboarde veľmi dynamické. Spojenie tvrdého viazanie na snowboard s alpine snowboardom je vhodné k alpským disciplínam a k slalome na tvrdom snehu. Tvrdé viazanie na snowboard je takmer totožné s lyžiarskym viazaním. Hlavným rozdielom je to, že pri páde sa topánky nemajú automaticky uvoľniť, pretože u snowboardu nehrozí skrúteniu kolena. Tvrdá viazanie na snowboard sa používajú iba u slalomových rýchlych snowboardov. Ak kupujete starší tvrdé viazanie na snowboard, potom vedzte, že oproti mäkkému viazanie na snowboard sa to tvrdé z hľadiska svojej funkčnosti opotrebováva menej. Avšak nevýhodou je možné nepostačujúca pevné spojenie viazanie a topánky, vďaka ktorému sa topánka vo viazaní pohybuje do strán. Ďalšou nevýhodou je, že na základe únavy materiálu, môže prasknúť kovová obruč alebo drôt, ktorý uchytáva pracku. Zásadné je tiež to, snowboard a jeho systém insertov musí zodpovedať systému viazania.

 

Step in viazanie na snowboard

Táto viazanie zažila svoj boom v polovici deväťdesiatych rokov av dnešnej dobe sú už veľmi málo využívané. Niektorí významní snowboard výrobcovia na trh sa step in viazaním na snowboard ani nevstúpili kvali mnohých nevýhodám, ako je napr upchatiu upínacieho systému snehom a tým pádom nemožnosť upnutie na snowboard. Tvrdé step-in viazanie na snowboard je veľmi podobné doskovému typu viazanie na snowboard. Kovová spona (obrúčka) však neobopína topánku na snowboard, ale topánka na snowboard sa zaklapne do otvorov na to určených. Avšak toto všetko platí len pri ideálnych podmienkach. Ak sa do systému dostane sneh, ktorý v ňom neskôr zamrzne, je obsluha ťažšie a niekedy nemôžete topánku na snowboard do viazania na snowboard zacvaknúť. Najvhodnejšie topánky na snowboard k tomuto typu viazanie na snowboard sú špeciálne tvrdé topánky na snowboard. Špeciálne mäkké topánky na snowboard, ktoré používajú niektorí jazdci, neodporúčame, pretože vás obmedzujú pri chôdzi, sú ťažké a často sa rozbíjajú.

 

Montáž viazania na snowboard

Prvým krokom pred montážou viazanie na snowboard je zistenie, ktorú nohou budete jazdiť dopredu. Viazanie na snowboard môžete nastaviť dvoma smermi. Záleží na tom, ktorú nôh budete na snowboarde jazdiť dopredu. Ak sa na snowboard budete zastaviť ľavou nohou dopredu, potom máte tzv postoj "regular". V opačnom prípade, ak sa budete na snowboard nastaviť pravou nohou dopredu, potom máte tzv postoj "Goofy". Ak nemáte jasno v tom, ktorú nohou dopredu sa vám na snowboarde jazdí lepšie, potom existuje niekoľko metód, ako to zistiť. Rozhodne to, ktorú nohou sa budete zastaviť na snowboard prirodzenejšie, nesúvisí s tým, či ste ľavák alebo pravák. Ak sa budete na snowboard nastaviť opačnú nôh, budete sa učiť veľmi ťažko, preto je nutné voľbu nohy nebrať na ľahkú váhu. Metód zisťovania správnej prednej nohy na snowboard je niekoľko. Ak jazdíte na skateboarde alebo kolobežke, tak nie je čo riešiť. Predná noha bude rovnaká, aj keď budete riadiť snowboard. Ak na skatu nejazdiť, potom je najúčinnejšou metódou skĺznutiu ľadu. Rozbehne sa a skĺznite sa po podlahe alebo ľadu a sledujte, ktorá noha je vpredu. Rovnaká noha bude vpredu aj v prípade, že riadite snowboard. Jednoduchšie metódou, ktorá však nie je stopercentná je zistenie pri nečakanom strceny zozadu do stojaceho človeka. Nasledovný nečakaný, tým pádom úplne intuitívne, krok v prípade straty rovnováhy smerom dopredu určí, ktorú nôh by ste mali jazdiť dopredu na snowboarde. V prípade, že vás niekto nečakane strčí zozadu tak, aby ste museli urobiť krok dopredu, noha, ktorá ide dopredu ako prvý, je popredný nôh, ak riadite snowboard.

Najjednoduchším variantom, ako namontovať viazanie na snowboard je nájsť najbližší snowboard shop a nechať si viazanie namontovať. Keďže ale nie je u viazanie na snowboard potrebné nastavovať žiadne bezpečnostné vypínacie prvky a defakto nie je možnosť viazania na snowboard namontovať tak, aby dôsledkom zlej montáže došlo k nejakému zraneniu, nie je problém viazanie namontovať aj v prípade, že ste to nikdy nerobili. Montáž viazanie na snowboard zvládne každý priemerne zručný človek. V princípe ide len o zaskrutkovanie 8 skrutiek na snowboard. 95% ľudí jazdí mäkké viazanie na snowboard, budeme sa venovať montáži len tohto typu. Každé freestyle mäkké viazanie sa montuje pomocou 4 skrutiek. Každý snowboard má pre tieto skrutky pripravené závity. Závity a skrutky sú u všetkých bežne používaných viazanie a snowboardov kompatibilné. Výnimkou je snowboard Burton, ktorý je stavaný na 3 skrutky na každom viazanie na snowboard. Každý snowboard má viac týchto závitov čiže insertov, než je potrebné. To je z toho dôvodu, aby snowboard poskytoval variabilitu umiestnenie viazania. U freestyle a all-mountain snowboardu dá viazanie obvykle nastaviť ako úplne doprostred snowboarde tak, aby bol snowboard s viazaním do oboch strán súmerný, tak s ťažiskom viac vzadu, čo je lepšie pre jazdu na snowboarde v mäkkom snehu. Ďalej tým snowboard poskytuje variabilitu v rozstupe viazanie. Pri montáži viazanie na snowboard je teda najprv nutné zvoliť rozteč viazanie a jeho polohu.

Šírka postoje na snowboarde

Rozstupom viazanie na snowboard je myslená vzdialenosť stredov upevňovacích diskov ľavého a pravého viazanie. Vzdialenosť viazanie na snowboard by mala byť zhruba 30% výšky vašej postavy. Pre freestyle snowboard je lepší väčší rozstup (cca o 3cm) než je táto hodnota. Pre freeride snowboard je táto hodnota optimálny.

Natočenie viazanie na snowboarde

Teraz už zostáva len nastaviť uhol viazania a priskrutkovať viazanie na snowboard. Univerzálne nastavenie uhla zadného viazania na snowboard je cca 0 stupňov, teda kolmo na spojnicu špičky a päty snowboardu pre freestyle snowboard. V prípade freeride snowboarde môžete vytočiť viazanie o niekoľko stupňov do smeru jazdy (max o cca 10 stupňov). Univerzálne nastavenie uhlu predného viazanie na snowboard je cca 15 stupňov v smere jazdy. Pre freestyle snowboard je lepšie mať uhol menší. Pre freeride snowboard naopak väčšie. Teraz ste postavili viazanie na snowboard tak, ako má byť a zostáva ho len priskrutkovať. Do viazania vložte disk tak, aby sa otvory na skrutky kryli s inserty snowboardu. Do dier vložte skrutky spolu s podložkami a skrutkami primerane dotiahnite. Na správnom skrutky by malo byť trocha farby, aby sa nemal tendenciu zo snowboardu vyšroubovávat. V prípade, že sa skrutky začnú sami vyšroubovávat, je dobré na skrutku kvapnúť trochu gumového lepidla alebo farby.